Рециклиране на неопрен

Неопреновите костюми и продукти често са подценявани като източник на замърсяване и боклуци. Въпреки това, експоненциалният растеж на броя на хората, които практикуват различни водни спортове, заедно с липсата на устойчива система за събиране/рециклиране на този тип продукти, правят проблема все по-сериозен.

Въпреки че вече има нови разработки на по-екологично чист неопренов материал на база на естествена гума, все още сме далеч от момента, в който този материал ще замени стандартния неопрен на базата на петрола. Дали заради нуждата от допълнителни изследвания или просто заради по-високата цена, ще минат още години докато достигнем етапа, когато неопреновия костюм ще е биоразрагдим и неговото изхвърляне е безопасно.  

Като организация със сериозен фокус върху опазването на околната среда и собствено производство на неопренови продукти, търсим различни начини за рециклиране на стари неопренови продукти. Намирането на ефективно и устойчиво решение на проблема с изхвърлянето на костюми и други неопренови продукти е една от основните цели на Фондацията. Партнирайки си с водещия висш химико-технологичен институт в България, поехме инициативата да търсим начини за рециклиране на неопрен. Вече постигнахме първи позитивни резултати и се стремим да споделим добри новини на нашия уебсайт в най-скоро време.  

Междувременно планираме установяването на система за събиране на стари и ненужни неопренови продукти, разпростираща се в цяла Европа, чиято основна цел е да намали броя на неопренови костюми и други продукти отиващи на боклука и да предостави нужния материал за устойчива и развиваща се рециклираща програма.

За допълнителна информация за програмата или идеи за сътрудничество, моля свържете се с нас през формата за контакти на нашия уебсайт или по имейл.